trygonometria
nahh: Rozwiąż równanie
(sinx+cosx)2=1
wyszło:
sinx= 0 lub cosx=0
x=kπ x=π2+kπ
i nie wiem skąd się wzięła odpowiedź: x=π2k
ktoś może wyjaśnić?
26 lut 13:05
fermat_euler: (sinx+cosx)2=1
sin2x+cos2x+2sinxcosx=1
1+2sinxcosx=1
2sinxcosx=0 /:2
sinxcosx=0
sinx=0 v cosx=0
x=kπ v x=π2+kπ
26 lut 13:09
Jerzy:
Skorzystaj ze wzoru: sinx + cosx = √2sin(x + π/4)
26 lut 13:10
Jack:
Podstawiaj sobie za k kolejne liczby calkowite i zaznaczaj na osi (dla odp. Pi/2 + k*pi)
Potem tak samo dla k*pi i zobaczusz ze odległości miedzy kazdymi dwoma punkta.i to pi/2
26 lut 13:11
Jack: Oczywiscie twoja odp. Jest poprawna, takze nie musisz sie martwic
26 lut 13:13