trygonometria
nahh: rozwiąż równanie
tg3x=1 w zbiorze (0;π)
może to ktoś po kolei rozpisać, bo mi wychodzi tylko jedna odpowiedź a są trzy
26 lut 12:58
nahh: jeszcze to: cos(2x+π3)=1 w zbiorze <0;2π>
jak w ogóle rozwiązuje się gdy mamy podany zbiór
26 lut 13:00
Jerzy:
1) Dwa rozwiązania
2)
2x + π/3 = 0 lub 2x + π/3 = 2ππ
26 lut 13:02
Jerzy:
Wróć .... w pierwszym tylko jedno rozwiaznie.
26 lut 13:04
janek191:
więc
| | π | | π | | π | | π | | 2π | |
x = |
| lub x = |
| + |
| lub x = |
| + |
| |
| | 12 | | 12 | | 3 | | 12 | | 3 | |
26 lut 13:05
nahh: no w odpowiedziach są trzy: x=π/12 lub x=5π/12 lub x=9π/12
26 lut 13:07
26 lut 13:07
Jerzy:
1) Tylko kąt 150 spełnia warunki zadania.
26 lut 13:09