równanie logarytmy
vivi: Mam problem z tym równaniem:
x1+log2x = 4
26 lut 12:56
Jerzy:
x = 2
26 lut 12:56
vivi: ale nie wiem jak to rozpisać
26 lut 13:04
Jerzy:
Nie da się.
26 lut 13:06
grzest:
Da się rozpisać to równanie, choćby w ten sposób:
x
1+log2x = 4
log
2x(1+log
2x)=log
24
(log
2x)
2+log
2x−2=0
y=log
2x
y
2+y−2=0
Δ=9
y
1=−2, y
2=1
x
2=2
26 lut 13:41
vivi: dziękuję
26 lut 13:55
vivi: Tylko nie rozumiem jak to się stało:
log2x(1+log2x) = log24
(log2x)2 + log2x−2 = 0
26 lut 14:03
Jerzy:
Logarytmujesz obustronnie logarytmem o podstawie 2
log2ab = b*log2a
26 lut 14:05
vivi: a dobrze już wiem, dzięki
26 lut 14:07