równanie
ja : Uzasadnij ze równanie x3−5x2+20x+7=0 ma tylko jeden pierwiastek.
26 lut 12:16
Jerzy:
f(−1) = −19
f(0) = 7
W przedziale (−1,0) mamy pierwiastek
f'(x) = 3x2 −10x + 20 > 0
czyli funkcja jest stale rosnąca.
26 lut 12:21
janek191:
f(x) = x3 − 5 x2 + 20 x + 7
f '(x) = 3 x2 −10 x + 20
Δ = 100 − 4*3*20 < 0
więc
f '(x) > 0 w ℛ, zatem funkcja f jest rosnąca − ma jedno miejsce zerowe.
26 lut 12:22
Jerzy:
Sama monotoniczność nie gwarantuje miejsca zerowego
26 lut 12:24
Jerzy:
No i oczywiście: f'(x) < 0
26 lut 12:25
Jerzy:
Nie ... dobrze napisalem : f'(x) > 0
26 lut 12:26
Adamm: monotoniczność gwarantuje miejsce zerowe przy wielomianach
26 lut 14:17
Jerzy:
Trafna uwaga
26 lut 14:18