zadana
PrzyszlyMakler: Dwa dość proste zadanka, ale nie mogę sobie z nimi dać rady.
1. Rozwiąż nierówność 3
x ≤4
| | 1−cos2x | |
2.Wyznacz największą liczbę będącą rozwiązaniem równania 4cos2x= |
| należącą |
| | 1−cosx | |
do przedziału <0;2π>
26 lut 00:15
Eta:
1/ x≤log34
26 lut 00:17
PrzyszlyMakler: 1. A jak to się liczy?
26 lut 00:18
PrzyszlyMakler: bo 4 = 3
log334
A to by wychodziło x<4
26 lut 00:19
Adamm: 2. 1−cos(2x)=2−2cos
2x
Z: cosx≠1
| | (1−cosx)(1+cosx) | |
2cos2x= |
| |
| | 1−cosx | |
2cos
2x−cosx−1=0
cosx=1 lub cosx=−1/2
cosx=−1/2
26 lut 00:22
Adamm: 4=3log34
26 lut 00:22
Eta:
3x≤9 ⇒ x≤2 2=log39
3x≤4 ⇒ x≤log34 ⇒ x≤2log32
26 lut 00:23
PrzyszlyMakler: Przyznam, że jest mi głupio, ale nie wiem jaki wykonujesz pierwszy krok Adamm w tych
obliczeniach...

bo jeżeli
1−cos2x= 4cos
2x(1−cosx)
A Ty po prawej masz 2−2cos
2{x}
26 lut 00:36
Adamm: pierwsza linijka to tożsamość którą zapisałem bo myślałem że będzie ci łatwiej
26 lut 00:40
PrzyszlyMakler: już wszystko jasne, ta pierwsza linijka mnie rozproszyła, wszystko już rozumiem, dziękuję Tobie
i Ecie
26 lut 00:41
Jack: Zad 2.
Wiemy ze wzoru na cos(2x) = cos2x − sin2 x
Czyli cos(2x) = 2cos2x − 1
Zatem
− cos(2x) = 1−2cos2x
1 − cos(2x) = 2 − 2cos2x
I teraz to.adam podstawil za licznik tmtego ulamka
26 lut 00:43
lwg: x ≤ 1,261859507. x ≤ ln4/ln3.
26 lut 01:50
adam: zad. 2.
x=4π/3
26 lut 08:08