Optymalizacja
Gość :): Rozważamy zbiór wszystkich trapezów równoramiennych o przekątnej długości 10
√6 . Wyznacz
sumę długości podstaw tego trapezu , którego pole jest największe. Jaką wartość ma to pole ?
| | a+b | |
Z pitagorasa wyliczyłem sobie że d2 = h2 + ( |
| )2 |
| | 2 | |
Następnie po wyliczeniu mam że h=
√600 − (a+b)/2
| | a+b | |
I po podstawieniu mam pole = ((a+b) * √600 − ( |
| ))/2 |
| | 2 | |
Optymalizacyjne więc trzeba pochodną ale mam dwie nie wiadome − więc pytanie jak to zrobić
dalej ?
25 lut 23:59
Eta:
Masz wyznaczyć sumę długości podstaw ! a nie długości podstaw
a+b= x , x>0
P(x)= 0,5x*√600−(x/2)
i działaj.............
26 lut 00:08
Pytający: Szukasz sumy długości podstaw, więc możesz po prostu przyjąć a+b=x, wtedy
26 lut 00:08
Pytający: I uciekł ci kwadrat przy wyznaczaniu h z pitagorasa.
26 lut 00:10
Eta:
A no "uciekł"
26 lut 00:12
Gość :): | | x | |
Czyli mam |
| * √600−x2/2 |
| | 4 | |
26 lut 00:26
Gość :): A potem √x2/16 * 600−x2/2
26 lut 00:27
Gość :): | | 600x2 | | x4 | |
Czy dobrze będzie jak zrobie w następujący sposób √ |
| * |
| ? |
| | 16 | | 32 | |
26 lut 00:31
Pytający: Nie, masz:
| | x | | x2 | | x | |
P(x)= |
| (600− |
| )1/2= |
| √600−(x2/4)= √(x2/4)(600−(x2/4))= |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
√150x2−(x4/16)
26 lut 00:41
Gość :):
Wtedy na na osi mam −20
√3 , 0 i 20
√3
i dalej licze pole dla 20
√3 ?
26 lut 12:44
Jerzy:
A co to jest co "masz na osi" ?
26 lut 12:52
Gość :): miejsca zerowe
26 lut 13:35
Jerzy:
Czyli w tych punktach mogą istnieć ekstrema funkcji P(x).
26 lut 13:36
Gość :): chodzi mi o to czy dobrze policzyłem pochodną w zasadzie

, potem na wykresie zaznaczam te 3
miejsca zerowe , rysuje wykres wielomianu , podaje gdzie f'(x) rośnie a gdzie maleje , i potem
dla 20
√3
licze max. pole trapezu
Tylko nie wiem czy pochodna dobrze policzona
26 lut 13:37
Jerzy:
To co nas interesuje, tak.
26 lut 13:39
Gość :): A więc mam że f'(x) ↘ w p. (−20
√3,0) ∪ (20
√3, +
∞)
f'(x) ↗ w p. (−
∞,20
√3) ∪ (0,20
√3)
Potem z pitagorasa wyliczam sobie H które będzie równe 10
√3 .
I potem pole wynosi 300 .
Czy to jest dobrze zrobione ?
26 lut 13:46
Jerzy:
Twoje x , to suma podstaw.
Funkcja osiąga maksimum dla x = 20√3 ( jeśli dobrze policzyłeś)
Liczysz pole trapezu dla x = 20√3
26 lut 13:48
Gość :): No to tak ja zrobiłem , obliczenia chyba dobre .
Dziękuję bardzo !
26 lut 13:49