Funkcja kwadratowa
5-latek: Dla jakich liczb m i p parabole bedace wykresami trojmianow
x2+(m+2)+m
(−m−2)X2+mx+m+p przechodza przez te same dwa rozne punkty osi odcietych ukladu
wspolrzednych
Podac wszystkie pary liczb m i p w kazdym z tych przypadkow
Obliczyc odlrglosc wierzcholkow obu parabol
Myli mnie to ..Przez te same dwa rozne punklty (ale taka jest tresc zadania
Odp: m=−4 p=−4 d=5
m=−1 p=2 d=2,5
25 lut 23:41
ZiomalPawel: przez te same dwa rozne punkty osi odcietych to znaczy, ze maja te same miejsca zerowe
25 lut 23:43
Adamm: takie są trójmiany?
25 lut 23:54
Eta:
Czyli mają te same miejsca zerowe ( tak ja to rozumiem
26 lut 00:13
Eta:
Pewnie pierwszy ma być: y= x2+(m+2)x+m
26 lut 00:14
5-latek: Tak ma byc jak napisala Eta . Moj blad
26 lut 00:27
Adamm: m≠−2
| | m | | m+p | |
(−m−2)x2+mx+m+p=(−m−2)(x2+ |
| + |
| ) |
| | −m−2 | | −m−2 | |
musi być Δ
1=(m+2)
2−4m=m
2+4>0 oraz Δ
2=m
2−4(−m−2)(m+p)>0
| | m | | m+p | |
x2+ |
| + |
| =x2+(m+2)x+m |
| | −m−2 | | −m−2 | |
0=m
2+5m+4
m=−1 lub m=−4
dalej sobie chyba poradzisz
26 lut 00:31
5-latek: Tak powinienem .
26 lut 00:33
lwg: Z każdą minutą Królowa Matematyka staje się piękniejsza, bardziej tajemnicza i trudniejsza do
zdobycia, a ponieważ na muśnięcie skarbów swoich udzieliła mi przyzwolenia, to zadziałałem
ściśle i z fantazją. Niestety na nic się to zdało, gdyź Królowa jest w hospicjum. Ktoś bowiem
oznajmił całemu światu, że Królowa Nauk zgubną jest. Stąd już nic nie może być jednoznaczne.
26 lut 02:29