Dowód
Zdzisław: Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n>1 liczba:
W(n)=n
4+2n
3−n
2−2n jest podzielna przez 24.
W(n)=n
4+2n
3−n
2−2n=n
3(n+2)−n(n+2)=
=n(n+2)(n
2−1)=(n−1)n(n+1)(n+2)
(n−1)n(n+1)(n+2)=24k , gdzie k∊ℂ
Jakaś wskazówka jak to dalej pociągnąć?
25 lut 23:05
karty do gry: (n−1)n(n+1)(n+2) jest iloczynem kolejny 4 liczb całkowitych. Z dwumianu Newtona powinieneś
wiedzieć, zę taki iloczyn jest podzielny przez 4! = 24
25 lut 23:08
karty do gry: Symbolu Newtona*
25 lut 23:15
Zdzisław: Jak się stosuje Symbol Newtona w takiej sytuacji?
25 lut 23:17
karty do gry: Nie stosujesz. Powołujesz się na fakt który z niego wynika.
interesuje Ciebie tylko stwierdzenie : k! | k kolejnych liczb całkowitych
Jest to wniosek właśnie z symbolu Newtona.
25 lut 23:28
Zdzisław: A na mocy indukcji matematycznej dałoby rade to zrobić?
25 lut 23:30
Adamm: można
męcz się jak chcesz
dla mnie fakt że są to 4 kolejne liczby naturalne mówi sam za siebie
25 lut 23:32
Zdzisław: Okej, dziękuje
25 lut 23:33
Adamm: a to o czym myślę że miał na myśli
karty do gry
| | | | n*...*(n−k+1) | |
k≤n, | = |
| jest liczbą sposobów na które możemy wybrać |
| | | k*...*1 | |
podzbiór k elementów ze zbioru n elementów więc musi być to liczba całkowita
na górze mamy k kolejnych liczb naturalnych, które muszą być podzielne przez k!
jeśli n>k to n*...*(n−k+1)=0 więc podzielność mamy gwarantowaną
oczywiście n, k to liczby naturalne
25 lut 23:50
lwg: W(1) = 0. 0 jest podzielne przez 24. Dla każdego k ∊ {1,2,3,...} i dla każdego n ∊ {0,1,2,...}
:
k jest podzielnikiem naturalnym W(n). 24 ∊ {1,2,3,..}. A jednak pokażę całemu światu, jak
wygląda potrójny szach.
26 lut 02:53
lwg: Dla każdego n ∊ {0,1,2,...} istnieje k ∊ {1,2,3,...}: n4 + 2n3 − n2 − 2n dzieli się
przez k.
26 lut 03:26