Funkcja kwadratowa
5-latek: Ile istnieje rownan postaci x2−px−q=0 takich ze wspolczynniki p i q sa liczbami calkowitymi
dodatnimi i ktorych dodatnie pierwiastki sa mniejszse od 10 ?
25 lut 22:58
Adamm: p>0, q>0 oraz p, q∊ℤ
x
2−px−q=0
Δ=p
2+4q
√p2+4q<20−p tutaj założenie że 20≥p
p
2+4q<400−40p+p
2
q<100−10p
więc wystarczy by spełnione były 2 nierówności
q<100−10p oraz p≤20
dla p=1 mamy q∊{1;2;...;89}
dla p=2 mamy q∊{1;2;...;79}
dla p=3 mamy q∊{1;2;...;69}
dla p=4 mamy q∊{1;2;...;59}
dla p=5 mamy q∊{1;2;...;49}
dla p=6 mamy q∊{1;2;...;39}
dla p=7 mamy q∊{1;2;...;29}
dla p=8 mamy q∊{1;2;...;19}
dla p=9 mamy q∊{1;2;...;9}
odp. 89+79+69+...+9=441
czy taka jest odpowiedź?
25 lut 23:21
5-latek: Czesc
Adamm 
Taka jest odpowiedz
25 lut 23:22
Adamm: cześć
25 lut 23:22