Rozwiąż nierówność
mat1510: jak w temacie

2
I2I+2
IxI+3=72
25 lut 22:16
Ajtek:
W temacie nierówność, do rozwiązania równanie

A czegoś nie pogubiłeś w wykładnikach
25 lut 22:18
mat1510: a przepraszam faktycznie rówanie

, nie tak jest w książce
25 lut 22:19
Ajtek:
Zerknij, czy na samym początku nie ma |2x| w potędze. 2|2| to trochę bez sensu.
25 lut 22:20
mat1510: 2
IXI+2
IXI+3=72 , sory już zmęczony jestem cały dzień matma
25 lut 22:21
Jack:
|2| = 2
2
2 + 2
|x|+3 = 72
2
|x|+3 = 72 − 4
2
|x|+3 = 68
2
|x| * 2
3 = 68
| | 17 | |
|x| = log2( |
| ) = log217 − 1 |
| | 2 | |
25 lut 22:21
Jack: no i odpowiedz do kosza...bo pan autor zle przepisal.
25 lut 22:22
Jack:
2|x| + 2|x|+3 = 72
2|x| + 2|x| * 23 = 72
2|x| + 2|x| * 8 = 72
9 * 2|x| = 72
2|x| = 8
2|x| = 23
|x| = 3
x= − 3 lub x = 3
25 lut 22:23
Ajtek:
2
|x|(1+2
3)=72
9*2
|x|=72, dalej sobie poradzisz. Rozpatrz to dla x≥0 oraz dla x<0

.
25 lut 22:23
mat1510: Jacek, sory
25 lut 22:23
mat1510: dzięki wielkie , jack szybki jesteś
25 lut 22:24
Ajtek:
Witaj Jack, jak widzisz, że coś nie tak z treścią, dopytaj. Szkoda czasu na kodowanie
odpowiedzi itd.
25 lut 22:25
Jack: niby tak, ale wiesz...
rozne to w dzisiejszych czasach zadania powstaja
25 lut 22:26
Ajtek:
Doświadczenie
Jack , doświadczenie. Wiele lat temu, tutaj na forum, rozwiązałem zadanie z
równoległobokiem. Użyłem trygonometrii, a zadanie było na poziomie gimnazjum, wrzucone przez
gimnazjalistę

.
25 lut 22:28
Jack: dlatego probuje w jak najprostszy sposob
25 lut 22:39
Ajtek:
No tak, jak masz wątpliwości dopytaj, szkoda czasu

25 lut 22:41