równania trygonometryczne
Wiktoria: równania trygonometryczne
a) sin2x+cosx=2sinx+1
b) sinx+cosx=1
c) sinx − √2=cosx
25 lut 22:02
Wiktoria:
25 lut 22:03
Jack:
sin(2x) = 2sinxcosx
zatem
a) 2sinxcosx + cosx = 2sinx + 1
cosx(2sinx + 1) = 2sinx + 1
cosx(2sinx+1) − (2sinx+1) = 0
(2sinx+1)(cosx−1) = 0
2sinx+1 = 0 lub cosx − 1 = 0
| | 1 | |
sinx = − |
| lub cosx = 1 |
| | 2 | |
| | π | | π | |
x = π + |
| + 2kπ lub x = 2π − |
| + 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
dla cosx = 1
x = 2kπ
25 lut 22:07
Jack:
b)
2 sposoby
1)
wyznaczamy albo sinx albo cosx i wstawiamy do jedynki trygonometrycznej
np.
sinx = 1−cosx
(1−cosx)
2 + cos
2x = 1
1 − 2cosx + 2cos
2x = 1
cosx = ...
x = ...
2)
| √2 | | √2 | | √2 | |
| sinx + |
| cosx = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | √2 | |
cos |
| * sinx + sin |
| * cosx = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | π | |
x + |
| = |
| + 2kπ lub x + |
| = π − |
| + 2kπ |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | π | |
x = 2kπ lub x = |
| + 2kπ |
| | 2 | |
25 lut 22:12
Jack:
c) sinx −
√2=cosx
tak samo jak b) czyli 2 sposoby
1) wyznaczamy np. sinx i uzywamy jedynki tryg.
2)
...
| | π | | π | | π | | π | |
x − |
| = |
| + 2kπ lub x − |
| = π − |
| + 2kπ |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
x = ... lub x = ...
25 lut 22:16