granica monotoniczość
kst: mam takie dwa zadanka, potrzebuję pomocy

1.Zbadaj monotonicznosc funkcji f(x)=xe
−2x
.Oblz granice lim x−>0 e
3x−1/sin2x
25 lut 21:54
Jack:
25 lut 22:00
Jack:
1. w czym problem?
pochodna itd...
| | 1 * e2x − 2 * e2x * x | |
f ' (x) = |
| |
| | (e2x)2 | |
f ' (x) > 0 to funkcja rosnie
| 1 * e2x − 2 * e2x * x | |
| > 0 /* (e2x)2 |
| (e2x)2 | |
e
2x − 2x e
2x > 0 /:e
2x
e
2x(1−2x) > 0
1−2x>0
f ' (x) < 0 funkcja maleje
...
1−2x<0
...
25 lut 22:03
Jack:
2.
| | e3*x − 1 | |
lim |
| tak to wyglada? |
| | sin(2x) | |
x−>0
25 lut 22:04
kst: tak drugie zadanie tak właśnei wygląda.
Dziękuję za pomoc przy pierwszym, gubię się niestety przy pochodnych z e
25 lut 22:16
Jack:
co do pierwszego
(e
ax) ' = e
ax * (ax) ' = e
ax * a
co do drugiego
| | e3 * x − 1 | | − 1 | |
lim |
| = |
| |
| | sin(2x) | | 0 | |
x−>0
zatem nalezy zbadac granice przy 0 z lewej i z prawej strony.
wychodza one rozne, zatem granica nie istnieje
25 lut 22:19