Wykazac ze jesli suma wysokosci trojkata jest 9 razy wieksza od promienia okregu wpisanego w
ten trojat to ten trojkat jest rownoboczny
| 2P | ||
P= 0,5*a*ha to ha= | ||
| a |
| 2P | ||
P= 0,5*b*hb to hb= | ||
| b |
| 2P | ||
P= 0,5*C*hc to hc= | ||
| c |
| P | 2P | |||
ale r= | gdzie p= 0,5(a+b+c) to r= | |||
| p | a+b+c |
| 2P | 2P | 2P | 2P | ||||
+ | + | + | |||||
| a | b | c | a+b+c |
| 1 | 1 | 1 | 1 | ||||
+ | + | = | |||||
| a | b | c | a+b+c |
| 2P | ||
= 18P}{a+b+c} a nie | ||
| a+b+c |
| 1 | 1 | 1 | 9 | |||||
I dostane z tego | + | + | = | |||||
| a | b | c | a+b+c |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
L= h1+h2+h3= 2P( | + | + | )= r(a+b+c)( | + | + | )= | ||||||
| a | b | c | a | b | c |
| a | b | a | c | b | c | |||||||
=r(1+1+1+ | + | + | + | + | + | )= | ||||||
| b | a | c | a | c | b |
| a | b | |||
korzystamy ze znanej nierówności | + | ≥2 otrzymując | ||
| b | a |
Troche trudne to zadanie a oznaczone jako latwe
| 1 | 1 | 1 | 9 | ||||
+ | + | − | =0 | ||||
| a | b | c | a+b+c |
| bc*(a+b+c)+ac*(a+b+c)+ab*(a+b+c)−9abc | |
=0 | |
| abc*(a+b+c) |
| abc+b2c+bc2+a2c+abc+ac2+a2b+ab2+abc−9abc | |
=0 | |
| abc*(a+b+c) |
| b2c+bc2+a2c+ac2+a2b+ab2−6abc | |
=0⇔ | |
| abc*(a+b+c) |
| b | c | a | c | a | b | ||||||
+ | + | + | + | + | −6=0 grupujemy odpowiednio: | ||||||
| a | a | b | b | c | c |
| b | a | c | a | c | b | |||||||
(**) ( | + | )+( | + | )+( | + | )=6 | ||||||
| a | b | a | c | b | c |
| b | a | |||
( | + | )≥2 i równość zachodzi dla a=b | ||
| a | b |
| c | a | |||
( | + | )≥2 i równość zachodzi dla a=c | ||
| a | c |
| c | b | |||
( | + | )≥2 i równość zachodzi dla b=c | ||
| b | c |