ciągi
Olivia: Dany jest ciąg geometryczny w którym a1=3 i a3=12.
Suma trzech początkowych wyrazów tego ciągu równa się 9.
Oblicz sumę dziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu.
25 lut 20:42
Eta:
| | a3 | |
q2= |
| ⇒ q2=4 to q=2 lub q= −2 |
| | a1 | |
mamy dwa takie ciągi:
3,6,12,24,... lub 3,−6, 12, −24
warunek ,że a
1+a
2+a
3=9 spełnia drugi ciąg ( bo 3−6+12=9
zatem a
1=3 i q= −2
| | q10−1 | |
S10= a1* |
| =.......... |
| | q−1 | |
podstaw dane i dokończ
25 lut 20:53
Jack:
a
1 = 3
a
3 = a
1 * q
2
12 = 3 q
2 −−> q
2 = 4, q = 2 lub q = − 2
dla q = 2 suma 3 poczatkowych to
a
1 = 3
a
2 = 6
a
3 = 12
S
3 = 3 + 6 + 12 = ...
Suma ta jest wieksza od 9, zatem bierzmy pod uwage q = − 2.
| | 1 − (−2)10 | |
S10 = 3 * |
| = 1 − 210 = ... |
| | 1 + 2 | |
25 lut 20:53
Olivia: Dziękuję bardzo
25 lut 21:02
Olivia: Mam pytanie jeszcze do tego zadania:
Dany jest ciąg geometryczny w którym a2+a3=8 i a4+a5=2.
Oblicz sumę sześciu początkowych wyrazów tego ciągu.
Po obliczeniach wychodzi mi:
q=1/2 q=−1/2 q=−1
I jak w takim przypadku wybrać odpowiednie q?
25 lut 21:08
5-latek: Az 3 ilorazy q wyszly ?
mysle ze q=−1 to jest a1=−1
LIczysz osobno dla kazdego wyliczonego q
Obliczen nie sparwdzalem
25 lut 21:12