Oblicz pole zacieniowanego obszaru.
core:

Proszę o pomoc.
Oblicz pole zacieniowanego obszaru.
Promień okręgu jest równy 1. Kąt jest równy 60 stopni.
25 lut 20:31
25 lut 20:38
'Leszek: Narysuj drugi promien do drugiego ramienia kat , nastepnie narysuj dwusieczna
podanego kata i otrzymasz dwa identyczne Δ ktorych pole wynosi
P1 = r* ctg 30° = √3
P2 = (1/3)πr2 = π/3 , pole wycinka kolowego
Czyli pole figury P = P1 − P2 = √3 − π/3
25 lut 20:39
Eta:
S= P(ACOB) −P(wycinka kołaBOC)
| | 1 | | 120 | |
S = 2* |
| √3*1− |
| *πr2 =......... |
| | 2 | | 360 | |
25 lut 20:45
core: Dziękuję za rozwiązanie i wytłumaczenie krok po kroku.
25 lut 20:46