Prawdopodobieństwo
anaa11: 1.Doświadczenie polega na rzucie sześcienną kostką do gry i dwa razy monetą.Oblicz
prawdopodobienstwo zdarzenia,ze liczba wyrzuconych orłów jest równa liczbie wyrzuconych na
kostce oczek.
25 lut 18:08
Pytający:
Monetą możesz wyrzucić: RR, RO, OR, OO.
P(0 Orłów)=1/4
P(1 Orzeł)=1/4+1/4=1/2
P(2 Orły) = 1/4
Kostka:
P(0 oczek)=0
P(1 oczko)=1/6
P(2 oczka)=1/6
A − liczba wyrzuconych orłów jest równa liczbie wyrzuconych na kostce oczek
P(A) = 0*1/4 + 1/6*1/2 + 1/6*1/4 = 1/6*3/4 = 1/8
25 lut 18:18
anaa11: Dzięki
25 lut 18:22
'Leszek: Zadanie to mozna rozwiazac z prawdopodobienstwa klasycznego.
Ω − zbior zdarzen elementarnych
| Ω | = 6*4 = 24 , bo cztery mozliwosci rzutu moneta i szesc mozliwosci rzutu kostka
A − zdarzenie , ze liczba oczek jest rowna ilosci orlow
| A | = 3 , bo { OO i 2 , OR i 1 , RO i 1 }
25 lut 19:54