KANGUR
artur: Igor, Kaja i Marcel mają razem 34 lata. Wiadomo, że cztery lata temu Kaja była 2 razy starsza
od Igora oraz że Marcel ma obecnie 8 lat. Ile lat ma teraz Kaja?
A) 6
B) 8
C) 10
D) 12
E) 16
rozwiązanie:
34−8=26
26−8=18
18/3=6 DLACZEGO DZIELIMY PRZEZ 3? PRZECIEŻ ODJĘLIŚMY WIEK MARCELA− 8 LAT?
6*2=12
12+4=16 −−> odp.E
25 lut 17:52
Pytający:
18 to suma wieku Kai i Igora sprzed 4 lat. Jeśli Igor miał wtedy x lat, to Kaja miała 2x lat,
| | 2 | |
więc łącznie mieli 3x lat. Stąd 18* |
| to wiek Kai sprzed 4 lat. |
| | 3 | |
Acz wg mnie prościej rozwiązać układ równań:
i+k+8=34 ⇒ k=26−i
k−4=2(i−4)
26−i−4=2i−8
30=3i
i=10
k=26−10=16
25 lut 18:05