matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zad
kkk:
Prosze o pomoc w tych dwóch zadaniach 1.medianą zestawu danych : 3,4,6,4,4,x,6,6,16 jest 5 Wyznacz średnią tego zestawu
x(x
2
−4)
2.liczba rozwiązań równania
=0 jest równa
x−2
25 lut 17:40
Pytający:
1. x=5
3+3*4+5+3*6+16
54
=
=6
9
9
2. x≠2
x(x
2
−4)
=0
x−2
x(x−2)(x+2)
=0
x−2
x(x+2)=0 x=0 ∨ x=−2
25 lut 17:52
kkk:
Dziękuję
25 lut 17:52