prawd.
adsad: chcę obliczyć prawdopodobieństwo otrzymania co najmniej 2 sukcesów w 3 próbach gdzie prawd. 1
sukcesu w 1 próbie wynosi 1/32
troche się pogubiłem
umiem obliczyć prawd. otrzymania co najmniej 1 sukcesu, ale nie potrafię obliczyć co najmniej
2.
aby obliczyć prawd. co najmniej 1 sukcesu należy odjąć od "1" prawd. samych porażek. A jak to
zrobić dla co najmniej 2.?
25 lut 17:38
Pytający: P(≥2sukcesy)=P(3sukcesy)+P(2sukcesy)=(1/32)3+3*((1/32)2(31/32))
25 lut 18:09
adsad: Dzięki wielkie. Nie byłem tego pewien, trochę się tego wręcz boję

.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Nie potrafię zrozumieć dlaczego wzór na prawd. sumy zdarzeń jest zapisany w ten sposób:
P(A U B)= P(A) +P(B)− P(A∩B)
teraz potrzebuję mieć obliczonę prawdopodobieństwo iloczynu zdarzeń. a żeby obliczyć P(A ∩ B)
muszę
znać P(AUB).
P(A ∩ B)= P(A) +P(B)− P(AUB)
Dziękuję
25 lut 18:29
25 lut 18:48
Mila:

P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
Odejmujesz prawd. dla zdarzeń wspólnych dla obu zbiorów bo byłyby liczone 2 razy.
To jest tak samo, jakbyś liczył pole figury A∪B.
Napisz to zadanie, gdzie masz polecenie obliczenia P(A∩B).
25 lut 18:51
'Leszek: Zastosuj schemat Bernoulliego dla rachunku prawdopodobienstwa w ktorym
p =1/32 prawdopodobienstwo sukcesu w jednej probie
q = 31/32 prwadopodobienstwo parazki , bo p + q = 1
n = 3 proby
k = { 2, 3 } bo co najmniej dwa sukcesy
P = (n po k )* pk*qn−k
25 lut 19:28
adsad: Dziękuję wam wszystkim bardzo za pomoc.
25 lut 20:17