Dane są wierzchołki trójkąta
Magda: Dane są wierzchołki trójkąta a = (1,−1) B = (5,1) oraz punkt przecięcia wysokości tego
trójkata M=(3,1). Wyznacz współrzędne trzeciego wierzchołka tego trójkąta i oblicz jego pole.
25 lut 17:35
Eta:

prosta AM ⊥BC i prosta BM ⊥AC
A(1,−1), M(3,1) B(5,1) , M(3,1) to BM : y=y
B=1
| | 1+1 | |
aAM= |
| =1 zatem AC : x=xA=1 |
| | 3−1 | |
to a
BC= −1
BC : y= −(x−5)+1
BC : y=−x+6
rozwiązując układ równań
AC ∩ BC = {C} ⇒ x=1 i y= −x+6 ⇒
C(1,5)
i zaznaczamy ten trójkąt w układzie współrzędnych( i.......... wszystko pasuje
25 lut 20:12
Magda: dziękuje bardzo
25 lut 21:04
Magda: BC : y= −(x−5)+1 A skąd to sie wzieło?
25 lut 21:12
Magda: już wiem!
25 lut 21:15
Eta:
prosta BC ⊥ AM i przechodzi przez punkt B (5,1) i ma współczynnik kierunkowy a= −1
równanie takiej prostej piszemy: ( zobacz w karcie wzorów)
y=a(x−xB)+yB
zatem y= −1(x−5)+1
25 lut 21:15
Eta:
No i na darmo się opisałam
25 lut 21:17
Magda: tak czy siak dziękuję bardzo
25 lut 21:23
5-latek: Czasami Eta ktos przezywa szok i dlugo analizuje rozwiazanie (tak jak ja nie raz
25 lut 21:41