Oblicz stosunek pół
kwadraty:

α = 30
o β = 60
o
W kwadrat ABCD wpisano kwadrat A
1B
1C
1D
1 w taki sposób,że do każdego boku kwadratu
ABCD należy jeden wierzchołek kwadratu A
1B
1C
1D
1. Wyznacz stosunek pól tych kwadratów,
jeżeli boki kwadratu mniejszego tworzą z bokami kwadratu ABCD kąty 30
o i 60
o.
więc
a = x + y = 0,5 b +0,5
√3 b = 0,5*( 1 +
√3)b
P
1 = a
2 = 0,25*( 1 +
√3)
2 b
2
P
2 = b
2
czyli
P1 | | 0,25*(1 + √3) b2 | | ( 1 + √3)2 | |
| = |
| = |
| |
P2 | | b2 | | 4 | |
Czy to jest dobrze rozwiązane ?