1 | ||
2x+2x−2+2x−4+...= | ||
6 |
1 | ||
Lewa strona to niesk. ciąg geometryczny: a1 = 2x i q = | ||
4 |
a1 | ||
Jego suma: S = | ||
1 − q |
1 | 1 | |||
q = 2−2 = | = | |||
22 | 4 |
a1 | 2x | 2x | 4 * 2x | 22*2x | 2x+2 | ||||||||||||||||||||||
S = | = | = | = | = | = | ||||||||||||||||||||||
1−q |
|
| 3 | 3 | 3 |
2x+2 | 1 | ||
= | /*3 | ||
3 | 6 |
1 | ||
2x+2 = | ||
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |