Parametr
Beta: Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie x
3−3x=m ma trzy rozwiązania. Proszę o
wskazówki
25 lut 15:53
karty do gry: Wystarczy aby funkcja f(x) = x3 − 3x − m miała trzy rozwiazania tzn posiadała dwa ekstrema
różnych znaków.
25 lut 15:54
Beta: A co mi to da ? Max=2, Min=−2, ale wartości parametru nadal nie mam
25 lut 16:03
karty do gry: narysuj sobie przybliżony wykres x3 − 3x. Potem zacznij go przecinać prostymi poziomymi y =m
Pytanie : Dla jakich wartości m wykres funkcji zostanie przecięty w trzech punktach?
25 lut 16:05
Beta: Dobra, już ogarnąłem, dzięki
25 lut 16:06
Jerzy:

m ∊ (−2;2)
25 lut 16:06
Beta: m∊(−2,2) Dzięki
25 lut 16:07