Funkcja
anaa11: 1.Wyznacz zbiór wszystkich argumentów dla których funkcja f(x)=−x do potęgi 2 przyjmuje
wartości nie mniejsze niż funkcja h(x)=2x do potegi 2 − 5x−2.
2.Ciąg (4,x,y) jest ciągiem geometrycznym malejącym, a ciąg (y,x+1,5) jest ciągiem
arytmetycznym.Oblicz x.
25 lut 14:55
Janek191:

z.1
− x
2 ≥ 2 x
2 − 5 x − 2
− 3 x
2 + 5 x + 2 ≥ 0 / *(−1)
3 x
2 − 5 x − 2 ≤ 0
Δ = 49
√Δ = 7
| | 5 − 7 | | 1 | |
x = |
| = − |
| lub x = 2 |
| | 6 | | 3 | |
a = 3 > 0
więc
===============
Patrz też na wykres
25 lut 16:56
Jerzy:
2) x2 = 4y
2(x +1) = 5 + y
i oblicz: x i y.
25 lut 16:58
Janek191:
z.2
( 4, x, y ) − ciąg geometryczny,więc x
2 = 4*y
( y, x + 1, 5) − ciąg arytmetyczny, więc 2*( x + 1) = y + 5
8 x + 8 = x
2 + 20
x
2 − 8 x + 12 = 0
( x − 6)*(x − 2) = 0
x = 2 lub x = 6
wtedy
y = 1 lub y = 9
Ciąg geometryczny ma być malejący, więc bierzemy x = 2 i y = 1
=====================================================
25 lut 17:01
anaa11: dzięki
25 lut 17:50