Pole trapezu równoramiennego
Yves:

Na rysunku przedstawiono trapez równoramienny ABCD. Oblicz jego pole.
Obliczyłam d=12, czy h można obliczyć ze wzoru:
h= 5d/13, bo wychodzą nieładne liczby.
25 lut 13:54
karty do gry: Od kiedy liczby wymierne są brzydkie ?
25 lut 13:57
Yves: Czy mogłabym prosić o pomoc?
25 lut 14:48
Jerzy:
h = √d2 − 132
25 lut 14:52
Jerzy:
Sorry ... pomyłka.
25 lut 14:52
Yves: Up
25 lut 15:32
karty do gry: Przecież wiesz jak obliczyć wysokośc. Nie wiesz jak obliczyć drugą podstawę ?
25 lut 15:34