Rówananie z parametrem
Dzik: | | x + 4a | |
Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których równanie |
| = 2 |
| | xa + a | |
ma rozwiązanie. wyznacz to rozwiązanie.
Może mi to ktoś zacząć i wytłumaczyć od czego się zabierać i jak funkcjonuje rozwiązywania
podobnych równań ?
25 lut 13:52
Jerzy:
1) Założenie: a ≠ 0
2) Wylicz x z równania i wtedy analizuj.
25 lut 13:53
Dzik: założenia jeszcze x ≠ −1
| | − 2a | |
wyliczam : x= |
| |
| | 1 − 2a | |
I co teraz ? za x wstawić −1 i wykluczyć taki parametr ?
25 lut 13:59
Jerzy:
A dlaczego x ≠ − 1 ?
Źle policzony x.
25 lut 14:02
Dzik: bo xa+a≠0 ⇒ a(x+1)≠0⇒ x≠−1 i a≠0
a x donbrze pooliczyłem tylko jak sobie wyciągniesz "−" z mianownika to wyjdzie "ładniejszy"
25 lut 14:05
Jerzy:
OK.
| | 2a | |
Mamy: x = |
| i teraz ustalaj warunki , aby istniał x i był różny od − 1. |
| | 2a − 1 | |
25 lut 14:11
Dzik: no właśnie niby debilnie proste xD ale wychodzi z tego −1/4 no i z zalozenia ze 0 nie moze byc
a w odp jest jeszcze 1/2 i tak na pierwszy rzut oka nwm skąd
25 lut 14:12
Dzik: aaaaaa dobra wiem xD bo mianownik x nie moze byc 1/2 xDDD ooookkkk dzięki xD we dwóch zawsze
jakoś lepiej idzie xD
25 lut 14:13
Jerzy:
| | 1 | |
Dla: a = |
| mianownik się zeruje ( x nie istnieje) |
| | 2 | |
25 lut 14:14