Jaka wartosc parametru ?
edekede: Dla jakich wartości parametru a równanie (x+1)(x2−(a+1)x+a)=0 ma trzy różne pierwiastki,
Których suma kwadratów jest równa 6?
25 lut 13:46
karty do gry: (x+1)(x2 − (a + 1)x + a) = 0 ⇒ x = −1 v x2 − ax+1x + a = 0
Dla wygodu oznaczmy f(x) = x2 − (a + 1)x + a
Wtedy
1o f musi mieć dwa pierwiastki różne od − 1
2o Suma ich kwadratów musi być równa 5.
25 lut 13:50
Jerzy:
Jeden już jest: x = −1
Zatem trójmian musi mieć dwa różne i żaden nie moze byc równy: x = −1
1) Δ > 0
2) x12 + x22 = 6
3) f(−1) ≠ 0 ( dla trójmianu w nawiasie)
25 lut 13:52
edekede: Wyszło mi a=2? Czy ktos wie czy to poprawna odp ?
25 lut 14:03
Jerzy:
Podstaw do równania i sprawdź.
25 lut 14:04