y = a x + b przechodzi przez B = ( 6, 0), więc
0 = 6a +b ⇒ b = − 6 a
więc styczna ma równanie
y = a x − 6 a lub a x − y − 6 a = 0
Odległość tej prostej od S = (2, 2) jest równa r = 2
zatem
| I 2 a − 2 − 6 a I | |
= 2 | |
| √a2 + 1 |
| 4 | ||
a = 0 lub a = − | ||
| 3 |
| 4 | ||
y = − | x − 8 | |
| 3 |
| 3 | ||
y = | x + k S = (2,2) | |
| 4 |
| 3 | 1 | |||
y = | x + | |||
| 4 | 2 |
| 3 | ||
Styczna ma równanie: y = − | x + 8 | |
| 4 |
Można też tak
P(ΔDBC)=(x+2)*3 i P(DBC)=4*x ⇒ 4x=3x+6 ⇒ x=6
| 4 | ||
C(0,8) i B(6,0) to styczna BC : y=− | x+8 | |
| 3 |
| 4 | ||
A(x, − | x+8) | |
| 3 |
| 4 | ||
|AS|2=r2=4 ⇒(x−2)2+(− | x+6)2=4 | |
| 3 |