matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Plani
1q:
W rombie o boku długości 3√2 kąt ostry ma miarę 30°. Oblicz pole koła wpisanego w ten romb
25 lut 13:44
dero2005:
a = 3
√
2
α = 30
o
P = a*2r = a
2
*sin30
o
2r = 3
√
2
*
1
2
3
r =
√
2
4
9
P
k
= πr
2
=
π
8
25 lut 16:43