Stożek i kula
hexo: Promień kuli jest równy promieniowi podstawy stożka. Tangens kąta między tworzącą tego stożka,
a płaszczyzną podstawy jest równa tg(α) = 1/3. Jaki jest stosunek objętości tej kuli do
objętości stożka?
Widzę, że tu jest dużo mądrych osób, więc może ktoś będzie wiedział
25 lut 12:59
hexo: ma ktoś pomysł?
25 lut 13:12
25 lut 13:16
hexo: Dziena
25 lut 13:18
'Leszek: R − promien kuli i podstawy stozka
H − wysokosc stozka,
H = R*tg α = R/3
Vk = (4/3)*π*R3 ,objetosc kuli
Vst= (1/3)*π*R2*R/3
Oblicz Vk/Vst
25 lut 13:19
hexo: 12:1?
25 lut 13:31
'Leszek: Tak !
25 lut 13:33
hexo: Dziękuję
25 lut 13:37