walec
heyy: Jeśli promień podstawy walca zwiększymy trzykrotnie, a jego wysokość zmniejszymy 9 razy, to jak
zmieni się objętość walca? a. nie zmieni się b. zmniejszy się 3 razy c. zwiększy się 3 razy d.
zmniejszy się 9 razy
Z góry dzięki za pomoc!
25 lut 12:46
Jerzy:
A) nie zmieni się.
V
1 = πr
2*H
V
2 = π(3r)
2(H/9)
25 lut 12:49
'Leszek: Wystarczy skorzystac ze wzoru na objetosc walca V = π*r2*h
Czyli V2 = π* (3r)2*h/9 = V , objetosc nie zmienila sie .
25 lut 12:50
heyy: Dziękuję wam
25 lut 12:52