Planimetria
Wojti: Podstawy trapezu równoramiennego mają długości 5 i 9cm. Oblicz długość ramion i pole tego
trapezu jeżeli można w niego wpisać okrąg
25 lut 11:47
'Leszek: Z twierdzenia o czworokacie opisanym na okregu
c − ramie trapezu,
a= 9 cm
b = 5 cm
c + c = 5+9 ⇒ c = 7 cm
Zrob rysunek i niech E bedzie spodkiem wysokosci trapezu poprowadzonej
z wierzcholka D , wowczas odcinek AE = (a−b)/2 = 2 cm
Z twierdzenia Pitagorasa dla Δ AED otrzymujemy DE = h = 3
√5
| | (a+b)*h | |
Pole trapezu P = |
| = 21√5 cm2 |
| | 2 | |
25 lut 12:41