Problem w ustaleniu mocy zdarzenia
Paweł: Spośród wszystkich liczb naturalnych czterocyfrowych wylosowano jedną.Oblicz
prawdopodobieństwo, że wylosowano liczbę, w której zapisie suma każdych trzech koljenych cyfr
jest równa 5,jeżeli wiadomo,że iloczyn każdych dwóch kolejnych cyfr tej liczby jest parzysty.
A−zdarzenie suma trzech kolejnych cyfr wychodzi mi 19
b−iloczyn dwóch kolejnych 525
Mógłby ktoś zweryfikować i podać metodę jaką by to obliczył, bo szczerze mówiąc troszkę na
piechotę liczyłem i szukam lepszego sposobu.
25 lut 11:35
Pytający:
|A|=15, liczone na piechotę:
1041
1401
4014
4104
2032
2302
3023
3203
1221
2122
2212
1131
1311
3113
5005
|A∩B|=12 (wszystkie poza podkreślonymi, bo tam są sąsiadujące nieparzyste)
|B|= // p−parzysta, n−nieparzysta
4*5
3 + // pppp
5
4 + // nppp
3*4*5
3+ // pnpp, ppnp, pppn
4*5
3 + // pnpn
2*5
4 // npnp, nppn
=4*5
3(1+3+1)+5
4(1+2)=7*5
4=4375
| | P(A∩B) | | 12 | |
P(A|B)= |
| = |
| |
| | P(B) | | 4375 | |
25 lut 14:21
Jerzy:
Ostatnia: 5000 ( spełnia warunek iloczyn parzysty )
25 lut 14:26
Paweł: Dziękuję bardzo, za wyjaśnienie już wiem gdzie popełniłem błąd. Oby mniej takich

Pozdrawiam!
25 lut 14:29
Pytający: 5000 jest postaci nppp i zostało uwzględnione.
25 lut 14:37
Jerzy:
Chodziło mi o to, że napisałeś: 5005
25 lut 14:41
Pytający: 5005 napisałem, bo spełnia warunek "suma każdych trzech kolejnych cyfr jest równa 5", którego
to warunku 5000 nie spełnia. Nie podkreśliłem 5005, bo spełnia warunek "iloczyn każdych dwóch
kolejnych cyfr tej liczby jest parzysty". O dziwo, napisałem dobrze.
25 lut 15:05
Jerzy:
Tak , to ja źle doczytałem treść zadania
25 lut 15:06