wykres funkcji tryg.
cotyniepowiesz98: Mam narysować wykres funkcji :
f(x) = −1/2 sin (2x + pi) − 1 = −1/2 sin 2(x + pi/2) − 1
Nauczycielka matematyki powiedziała, że najpierw muszę narysować sin 2x, ale potem kolejność
przesunięcia i wymnożenia przez −1/2 nie mają znaczenia.
A mi jednak wychodzą inne wykresy..
25 lut 10:51
Jerzy:
1) y = sin2x
2) y = sin(2x + π/2) − przesunięcie o π/2 w lewo
| | 1 | |
3) y = |
| sin(2x + π/2} − zwężęnie zbioru wertości do przedziału [−1/2;1/2] |
| | 2 | |
4) y = − U{1}[2}sin(2x + π/2} − odbijamy wykres symetrycznie względem osi OX
25 lut 12:19
cotyniepowiesz98: A o 1 do dołu kiedy?
25 lut 15:33
Jerzy:
Zapomnialem, możesz to robić na końcu
25 lut 15:42