TG
KML: Miarą kąta rozwartego α I tgα jest czterokrotniacia 1/tgα. Wyznacz miare α wyrazoną w
stopniach, w zaokrogleniu do całosci.
25 lut 09:49
adam:
280
220
108
57
o ile dobrze zrozumiałem wzór:
α + tan(α) =4*1/tan(α)
25 lut 16:11
Janek191:
| | 1 | |
tg α = 4* |
| ⇒ tg2 α = 4 |
| | tg α | |
tg α = 2
α ≈ 63
o
25 lut 16:36
Jerzy:
α = 63
0 nie jest katem rozwartym
tg
α = 4 ⇔ tgα = 2 lub tgα = −2
25 lut 16:40
Janek191:
Miało być rozwartego
tg α = − 2
α ≈ 117o
25 lut 16:40
adam:
dla: tan(α) =4*1/tan(α)
117
243
25 lut 17:14