planimetria
slawa: Na boku AB równoległoboku ABCD wybrano taki punkt E że |AE|=2|EB|.
Odcinki DE i DB przecinają przekątną AC odpowiednio w punktach P i S.
Wykaż, że pole trójkąta PSD stanowi 5% pola równoległoboku ABCD
25 lut 08:40
Janek191:

I AB I = a
I BC I = b
PΔPSD = a*b − 2*0,5*a*0,5 b − 0,5*0,5 a*b − PΔAPD = a*b − 0,5 a*b − 0,25 a*b − P{ΔAPD =
= 0,25 a*b − PΔAPD
Postaraj się obliczyć pole Δ APD..
25 lut 08:59
slawa: Zadanie dotyczy równoległobku a nie prostokąta
25 lut 21:57
5-latek: A czy prostokat nie jest rownoleglobokiem ?
25 lut 22:21
Eta:

No to w równoległoboku ( który nie jest prostokątem

Z podobieństwa trójkątów AEP i DPC z cechy (kkk)
| | 2a | | 2 | |
w skali k= |
| = |
| to |AP|=2w i |PC|=3w to |AS|=2,5w |
| | 3a | | 3 | |
zatem |PS|=0,5w
| | 1 | |
P(ABCD)= h*5w i P(DPS)= |
| *h*0,5w = 0,25h*w |
| | 2 | |
to P(DPS) = ... = 5%P(ABCD)
c.n.w
26 lut 00:00
slawa: Bardzo dziękuję
26 lut 06:18