Liczby naturalne
Zdzisław: Zadanie dla bystrzaków

Dla jakich liczb całkowitych p wartość podanego wyrażenia jest liczbą naturalną?
Powodzenia
25 lut 01:05
Pytający: dla p=3+9k, k∊ℕ+
25 lut 01:37
Zdzisław: Odpowiedź to: dla p={4,6,12}
Jak doszedłeś do twojego wyniku?
25 lut 01:38
Zdzisław: Bo nie jestem w stanie rozwikłać tej zagadki
25 lut 01:38
Pytający: Zdecydowanie się zagmatwałem w jednym miejscu mojego rozwiązania, stąd taki bezsensowny wynik
mi wyszedł... (sprawdziłem tylko dla 12 i działało...)
Generalnie liczba naturalna, więc >0. Licznik zawsze >0 (bo delta <0 i ramiona w górę).
Mianownik >0 dla p>3. Więc to pierwsze ograniczenie.
| 3p2 − 16p +30 | | (3p−7)(p−3)+9 | | 9 | |
| = |
| =3p−7+ |
| |
| p − 3 | | p−3 | | p−3 | |
I w tym miejscu, nie wiadomo czemu, stwierdziłem, że p−3 powinno być podzielne przez 9... stąd
moje odpowiedź (późna pora...). To 9 powinno być podzielne przez p−3, stąd p∊{4,6,12}.
25 lut 01:49
Zdzisław: Jakieś pomysły?
25 lut 01:49
Zdzisław: ooooo dziękuje Ci bardzo
25 lut 01:50