funkcja kwadratowa
5-latek: Dla jakich wartosci parametru k rownanie
x2−2x−(k2+1)=0
na dwa pierwiastki x1 x2 takie ze
x1∊(1+√6, 1+√11) i |x1−x2|<6
25 lut 00:35
Pytający:
Δ=4−4(−k
2−1)=4(k
2+2)>0 dla k∊ℛ
tak oznaczone jedynie x
2 może spełnić pierwszy warunek:
1+
√6<1+
√k2+2<1+
√11
6<k
2+2<11
4<k
2<9
k∊(−3,−2)∪(2,3)
|x
1−x
2|=|1−
√k2+2−(1+
√k2+2)|=2
√k2+2<6
√k2+2<3
k
2+2<9
k
2<7
k∊(−7,7)
ostatecznie:
k∊(−3,−2)∪(2,3) ∧ k∊(−7,7)
k∊(−3,−2)∪(2,3)
25 lut 01:23
5-latek: Dzieki
A mozesz spojrzec na moje nastepne zadanie ?
25 lut 01:26
Pytający: Spojrzeć nie zaszkodzi (ale też nie pomoże).
25 lut 01:37
5-latek: No tak

Ale wiemy o co chodzi
25 lut 01:40
Metis:
25 lut 01:45
monika:
k2<7 ⇒ k∊(−√7, √7)
25 lut 01:54
Pytający: Chyba pora już spać...

więc poprawka:
ostatecznie: k∊(−3,−2)∪(2,3) ∧ k∊(−
√7,
√7)
k∊(−
√7,−2)∪(2,
√7)
25 lut 01:57