ttt
tade: wykaż, że jesli liczby P(A∩B), P(A), P(B) są odpowiednio pierwszym drugim i trzecim wyrazem
ciagu arytmetycznego to liczba P(AUB) jest czwartym wyrazem tego ciągu
a2−a1=r
P(A)−P(A∩B)=P(AUB)−P(B)=r
a3+r=4
P(B)+P(AUB)−P(B)=P(AUB) dobrze?
24 lut 23:58
Eta:
Masz wykazać,że a
4=P(AUB) ( a Ty już korzystasz z tezy!

a
1=P(A∩B) , a
2=P(A), a
3=P(B)
P(A) −P(A∩B) =r
P(B) −P(A) =r
+−−−−−−−−−−−−
P(B)−P(A∩B)=2r
a
2+2r =a
4 ⇒ P(A)+P(B)−P(A∩B) =P(AUB)=a
4
25 lut 00:41
tade: dzięki w sumie łatwo wpaść bo dla ucznia mało się różni czy a4=a3+r od a4=a2+2r
25 lut 01:49