Geometria analityczna, pole trójkąta
Michał: Oblicz pole trójkąta o wierzchołkach:
A(−2; 4)
B(4; −2)
C(6; 2)
Policzyłem długość podstawy |BC|. Wyliczyłem równanie BC. Równanie prostej prostopadłej do
prostej BC przechodzącej przez punkt A, a następnie punkt D będący punktem przecięcia prostej
BC przez prostą prostopadłą (wysokość). Wyszły mi jedna bzdury niemającej się nijak do
odpowiedzi. Proszę o pomoc.
24 lut 23:11
Wielomian: P=1/2|(xb−xa)(yc−ya)−(yb−ya)(xc−xa)|
24 lut 23:16
5-latek: W tablicach kolego masz wzor na pole trojkata gdy dane masz punkty .
24 lut 23:17
24 lut 23:17
Jack:
![rysunek](rys/129827.png)
mozna po prostu od pola prostokata odjac te 3 male pola trojkatow, ktore mozna naprawde prosto
obliczyc
24 lut 23:19
Janek191:
![rysunek](rys/129828.png)
→
AB = [ 6, − 6]
→
AC = [ 8, − 2]
Pole Δ
→ →
P = 0,5* I det ( AB, AC ) I = 0,5* I 6*(−2) − ( −6)*8 I = 0,5*I − 12 + 48 I =18 [ j
2}
2) sposób
P = 8*6 − 0,5*( 2*4 + 8*2 + 6*6) = 48 − 30= 18 [ j
2]
24 lut 23:20
Jerzy:
Z tymi prostokątami to lekka przesada
24 lut 23:26
Michał: Nie pomyślałem, żeby spojrzeć na to jako pole prostokąta odjąć trzy małe trójkąty. Dzięki
Janek191, Jack.
Dzięki Wielomian, Jerzy, 5−latek. Nie spojrzałem, że jest taki świetny wzór na to w tablicach.
24 lut 23:27
Mila:
![rysunek](rys/129829.png)
I sposób
AB
→[6,−6]
AC
→=[8,−2]
| 1 | | 1 | | 1 | |
PΔ= |
| *|6*(−2)−(−6)*8|= |
| *|−12+48|= |
| *36=18 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
P
ΔABC=18
===============
II sposób
P
▭=8*6=48
| 1 | | 1 | | 1 | |
PΔABC=48−( |
| *8*2+ |
| *2*4+ |
| *6*6)= |
| 2 | | 2 | | 2 | |
=48−(8+4+18)=48−30
P
ΔABC=18
===========
24 lut 23:28
Jerzy:
Witaj
Mila ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
I Ty też idziesz w prostokąt ?
24 lut 23:31
Mila:
To działa od klasy VI wzwyż.
24 lut 23:32
Mila:
Witam
24 lut 23:33
Jerzy:
Racja, nie wiemy jaki poziom.
24 lut 23:36
Mila:
Myślę, że LO, wcześniej nie używają pojęcia −"geometria analityczna"
25 lut 00:00