ciągi
Majka: Oblicz sumę wszystkich liczb dwucyfrowych które są podzielne przez 4 lub są podzielne przez 6.
24 lut 22:56
Janek191:
12 + 16 + 18 + 20 + 24 + 28 + ... + 96
Podzielne przez 4:
12 + 16 + 20 + ... + 96
a1 = 12 r = 4 an = 96
96 = 12 + ( n −1)*4 = 12 + 4 n − 4 = 8 + 4 n
4 n = 88
n = 22
S1 = 0,5*( 12 + 96)*22 = 11* 108 = 1 188
Podzielne przez 6
12 + 18 + ... + 96
b1 = 12 r = 6 bn = 96
96 = 12 + ( n −1)*6 = 6 n − 6
6 n = 102
n = 17
S2 = 0,5*( 12 + 96)*17 = 54*17 = 918
Liczby podzielne przez 4*6 = 24
24, 48,72, 96
S3 = 240
zatem
S = S1 + S2 − S3 = 1 188 + 918 − 240 = 1 866
=========================================
24 lut 23:13