ttt
tade: Dany jest półokrąg. Rozpatrzmy trzy równoległe pomiędzy sobą cięciwy tego półokręgu x,y,z.
Odległość pomiędzy cięciwami x i y jest równa odległości pomiędzy cięciwami y i z. Ponadto,
długości cięciw x, y, z wynoszą odpowiednio 13, 11 i 7. Ile wynosi promień danego półokręgu?
Prosze o pomoc lub podpowiedź
24 lut 21:43
Eta:
Czy taką masz odpowiedź ? ( bo może się pomyliłam w obliczeniach)
24 lut 22:23
Eta:
| | 13 | |
1/ w ΔDSA : k2+( |
| )2=R2 |
| | 2 | |
| | 11 | |
2/ w ΔESB : (k+w)2+( |
| )2=R2 |
| | 2 | |
| | 7 | |
3/ w ΔFSC : ( k+2w)2+( |
| )2=R2 |
| | 2 | |
i rozwiązać ten układ równań
24 lut 22:33
Mila:

p
2+(6.5)
2=R
2
(p+d)
2+5.5
2=R
2
(p+2d)
2+3.5
2=R
2
================
p
2+(6.5)
2=(p+d)
2+5.5
2⇔d
2+2pd−12=0
p
2+(6.5)
2=(p+2d)
2+3.5
2⇔4d
2+4pd−30=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−
d
2+2pd−12=0 i 4d
2+4pd−30=0⇔
24 lut 22:40
Eta:
No to się gdzieś walnęłam w obliczeniach
24 lut 22:45
24 lut 23:06
Mila:
24 lut 23:16