styczna do prostej
albatros: | | 2x | |
Styczna do wykresu funkcji określonej wzorem f(x)= |
| poprowadzona w punkcie krzywej o |
| | x−3 | |
odciętej 4 jest prostopadła do prostej:
A. x + 6y + 1 = 0
B. x − 6y + 1 = 0
C. 6x + y + 1 = 0
D. 6x − y + 1 = 0
Proszę o pomoc

Wydaje mi się, że zadanie bardzo proste, jednak nie wiem jak je ugryźć. Z
góry dziękuję
Jack:
o odciętej x = 4, podstawiajac te x=4 do f(x) otrzymamy
zatem prosta styczna przechodzi przez punkt P(
4,
8)
teraz pochodna f(x)
| | 2(x−3) − 2x | | −6 | |
f ' (x) = |
| = |
| |
| | (x−3)2 | | (x−3)2 | |
f ' (4) = a − wspolczynnik kierunkowy prostej stycznej.
y = ax + b
8 =
4 *
(−6) + b
8 = − 24 + b −−−> b = 32
zatem prosta styczna
y = −6x + 32
prostopadla do niej ma rownanie
podstaw punkt P i znajdziesz "b"