proporcje
artur: Na drodze kładziona jest nowa nawierzchnia. Stosunek długości tej części, którą już położono
do długości pozostałej części drogi wynosi 3 : 7. Gdyby położono o 300 m nawierzchni więcej to
stosunek części drogi na której nie położono jeszcze nowej nawierzchni do całej drogi byłby
równy 2 : 5. Jaką długość ma cała droga?
24 lut 21:40
Janek191:
3 x + 7 x = S
więc
5*(7 x − 300) = 2*10 x
35 x − 1 500 = 20 x
15 x = 1 500
x = 100
S = 10 x = 1000
===============
24 lut 23:03
artur: a dlaczego jest 7x−300?
25 lut 10:04