Stereometria
Georgina: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego
ma długość 6 a krawędź boczna jest równa 4
Oblicz cosinus kąta nachylenia ściany bocznej tego ostrosłupa do płaszczyzny jego podstawiy
Pomoże ktoś?
24 lut 21:18
Eta:
H=
√42−(2√3)2=
2
hb=
√22+(√3)2= ....
24 lut 21:27
'Leszek: Zrob rysunek i z twierdzenia Pitagorasa obliczamy h wysokosc sciany bocznej
h2= 42 − 32 ⇒ h = √7
Odleglosc krawedzi podstawy od spodka wysokosci ostroslupa wynosi
d = (1/3) * 6√3/2 = √3
Czyli cos α = √3/√7
24 lut 21:34