Oblicz rownania
C: 4x−5*10x+3=64
25x−5x+1+5=5x
7*3x+1+5x+2=3x+4−5x+3
Mam do obliczenia takie 3 rownania i koeiac szczerze nie mam pojecia jak sie za to zabrac
prosze o pomoc
24 lut 20:40
C: Jest to z dzialu funkcja wykladnicza choc nie wiem co to ma wspolnego
24 lut 20:50
Wielomian: 4
x*4
−5*10
x*10
3=64
40
x=65.536
x=1,134
24 lut 20:55
'Leszek: To sa rownania wykladnicze
25x − 5x+1 + 5 = 5x , podstawienie 5x = t , t>0
czyli t2 − 6t + 5 = 0
Δ = 16, √Δ = 4 , t1 = 1 lub t2= 5 ⇒ 5x =1 lub 5x = 5 ⇒ x = 0 lub x = 1
24 lut 21:00
Wielomian: 52x−5x*5+5=5x
5x=t
t2−5t+5=t
t2−6t+5=0
(t−5)(t−1)=0
t=5 lub t=1
5x=5 x=1
lub
5x=1 x=0
24 lut 21:02
Wielomian: Ups, kolega rozwiązał już
24 lut 21:02
Eta:
Żyć bez tego :t" nie możecie?

(5
x)
2−6*5
x+5=0
(5
x−5)(5
x−1)=0 ⇒ 5
x=5 v 5
x=1 ⇒ x=1 v x=0
24 lut 21:15
'Leszek: W trzecim rownaniu sa bledy w wykladniku potegi ,przy tych podanych wykladnikach
rownania nie da sie rozwiazac !
24 lut 21:17
C: Dziekuje bardzo. Wszysy jestescie wspaniali, wasza pomoc jest nieoceniona
24 lut 22:05
C: Faktycznie w ostatnim przykladzie moglam sie pomylic. Nauczyciel tak zapisal przyklad ze trudno
to bylo odczytac prawdopodobnie na samym koncu miqlo byc −5x+3 a nie −5x+3 choc nie wiem
czy to cos zmienia
24 lut 22:19