| k | ||||||||
tgα = | = ? | |||||||
|
| PDBE | 1 | ||
= | |||
| PADEC | 4 |
| a2√3 | 1 | 1 | |||
= 5* | * | a*k | |||
| 4 | 2 | 2 |
| a√3 | ||
k = | ||
| 5 |
| a√3 | a | ||
= √3x → x= | |||
| 5 | 5 |
| 1 | 1 | 3 | |||
a− | a= | a | |||
| 2 | 5 | 10 |
| 2√3 | |||||||||
tgα= | = | |||||||||
| 3 |
A już miałam pisać
Nie samą matematyką wyższa żyje
człowiek
| h | ||
tgα= | ||
| |DF| |
| 1 | x | |||
|DF|= | a− | |||
| 2 | 2 |
| a2√3 | ||
PΔABC= | ||
| 4 |
| 1 | a | a*x*√3 | ||||
PΔDBF= | * | *x*sin60o= | ||||
| 2 | 2 | 8 |
| a*x*√3 | 1 | a2√3 | |||
= | * | ||||
| 8 | 5 | 4 |
| 2a | ||
5x=2a, x= | ||
| 5 |
| a | ||
|FB|= | ||
| 5 |
| a | a | 3a | ||||
|DF|= | − | = | ||||
| 2 | 5 | 10 |
| x√3 | a√3 | |||
h= | = | |||
| 2 | 5 |
| 2√3 | |||||||||
tgα= | = | |||||||||
| 3 |
No to i ja "wrzucam" swoje rozwiązanie
| 1 | 1 | |||
P(ABC)=a2√3 i P(ABF)= | a2√3 i P(ABE)= | a*x√3 | ||
| 5 | 2 |
| 1 | 1 | 2 | 3 | 2 | ||||||
zatem | a= | x ⇒ x= | a to a−x= | a i x√3= | √3 | |||||
| 5 | 2 | 5 | 5 | 5 |
| x | 2√3 | |||
tgα= | = ...= | |||
| a−x | 3 |
wolę "całości"