A
Kiepski uczeń: U {1}{2+p3 {2}+p3 {4}} usuń niewymierność z mianownika pokażcie sposób
24 lut 19:03
24 lut 19:06
Eta:
2=
3√23 i (a−b)(a
2+ab+b
2)=a
3−b
3
mianownik:
3√2(
3√4+1+
3√2) i (
3√2−1)(1+
3√2+
3√4) = 2−1=1
zatem mamy:
| 1 | | (3√2−1) | | (3√2−1)*3√2*3√2 | |
| * |
| = |
| = |
| 3√2 | | 1 | | 3√2*3√2*3√2 | |
| | (3√2−1)*3√4 | | 2−3√4 | |
= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
24 lut 19:42
Ajtek:
Witaj
Eta 
Dzięki za podpowiedź, to zadanko wrzucone przez mojego ucznia, ja zapomniałem
jak to się robi

.
24 lut 20:53
Eta:
Hej
Ajtek 
i łap.................
24 lut 21:03
Ajtek:
Dzięki
24 lut 21:04
Eta:
"Kiepski" to chyba Ferdek

a nie "uczeń"
24 lut 21:09
Ajtek:
Nik wymyślony na szybko, obaj się pośmialiśmy

. A w uczniu jest potencjał
24 lut 21:14
Eta:
I niech tak trzyma
24 lut 21:16
Ajtek:
Wpadł w moje "łapki", powinno być dobrze. O tym forum już wie, damy radę
24 lut 21:17