Tangens
PrzyszlyMakler: Jak oszacować tgα=−2?
24 lut 19:02
Mariusz:
Narysuj prostą y=−2x+b
Skorzystaj z kątomierza
24 lut 19:14
Eta:
24 lut 19:19
PrzyszlyMakler: Ale w sensie, jak oszacować kąt dla którego jest przyjmowany tgα=−2? Wyraziłem się
nieprecyzyjnie
26 lut 00:18
Adamm: właśnie tak, czego nie rozumiesz?
26 lut 00:24
Mariusz:
To trochę taki żarcik z mojej strony
Wiesz że tangens kąta nachylenia do osi OX to współczynnik kierunkowy prostej
Jeśli narysujesz prostą y=−2x+b (b dowolne) np obierając dwa punkty na tej prostej
to dysponując kątomierzem możesz oszacować ten kąt
Od biedy można to nazwać metodą graficzną
26 lut 00:28
Eta:

I jeszcze taki
26 lut 00:29
PrzyszlyMakler: ok, czyli po prostu 180 − kąt z tablic
Dziękuję
26 lut 00:43
Mariusz:
Gdybyś chciał szacować metodami analizy matematycznej to musiałbyś trochę kombinować
Wychodzisz z sumy nieskończonego ciągu geometrycznego ∑(−1)
nx
2n
Całkujesz go wyraz po wyrazie
Problem w tym że szereg ten jest zbieżny dla |(−x
2)|<1
| | π | | 1 | |
Aby ta metoda była użyteczna musisz skorzystać z tan( |
| −α)= |
| |
| | 2 | | tanα | |
26 lut 00:47
lwg: Nie może być! A mnie się nadal śni podanie dowodu nie wprost na fałszywość równania:
Ax + By = Cz. Nikt tego nigdy nie dokona, oprócz mnie. Czyli, że beze mnie −
wieczność.
26 lut 01:16