ds
KKrzysiek: Czy ktoś zna się tutaj na Mathematice bardzo dobrze?
24 lut 17:08
KKrzysiek: Solve[{x + y == 160, GCD[x, y] == 20}, {x, y}, Integers]
Dlaczego to mi nie działa

?
24 lut 17:09
24 lut 17:51
KKrzysiek: Chciałbym w matematyce dostać liczby spełniające np. ten układ równań x+y= 310, NWD ( x,y) =
30 w liczbach całkowitych
25 lut 02:31
KKrzysiek: w mathematice*
25 lut 02:31
KKrzysiek: Nie bardzo wiem jak to wprowadzić, co do NWD to jest coś takiego jak Great Common Divider, ale
program nie chce mi rozwiązać tego układu równań, pewnie trzeba to jakoś inaczej wprowadzić,
ale nie wiem jak.
25 lut 02:32
Metis: Sprawdź co pokaże:
Solve[{x + y == 160, GCD[x, y] == 20}], {x, y} tak zapisane.
25 lut 02:35
KKrzysiek: Syntax::tsntxi: "Solve[{x+y==160,GCD[x,y]==20}],{x,y}" is incomplete; more input is needed.
25 lut 02:39
KKrzysiek: Solve[{x + y == 160, GCD[x, y] == 20}], {x, y}]
Syntax::bktmop: Expression "Solve[{x+y==160,GCD[x,y]==20}],{x,y}]" has no opening "[".
25 lut 02:39
Metis: A co wywala gdy wpisujesz w twoim zapisie?
25 lut 03:00
KKrzysiek: Solve::nsmet: This system cannot be solved with the methods available to Solve.
Solve[{x + y == 160, GCD[x, y] == 20}, {x, y}, Integers]
25 lut 03:07
Metis: Solve[{x + y == 160 && GCD[x, y] == 20}, {x, y}, Integers]
jaki rezultat?
25 lut 03:17
Metis: Ewentualnie:
FindRoot[{x + y == 160 && GCD[x, y] == 20}, {x, y}, Integers]
25 lut 03:18
KKrzysiek: Solve::nsmet: This system cannot be solved with the methods available to Solve.
25 lut 03:19
KKrzysiek: sekunda
25 lut 03:19
KKrzysiek: FindRoot[{x + y == 160 && GCD[x, y] == 20}, {x, y}, Integers]
FindRoot::fdss: Search specification Integers should be a list with 1 to 5 elements.
25 lut 03:19
KKrzysiek: Dlaczego Mathematica nas nie słucha

, przecież mówimy wystarczająco dobrze w wolfram language
25 lut 03:21
KKrzysiek: btw,
@Metis, znasz się troszeczkę na równaniach diofantycznych?
25 lut 03:23
Metis: Nie
25 lut 03:24
Metis: FindRoot[{x + y == 160, GCD[x, y] == 20}, {x, y}, Integers]
?
25 lut 03:27
KKrzysiek: FindRoot::fdss: Search specification Integers should be a list with 1 to 5 elements.
25 lut 03:30
Metis: FindRoot[{x + y == 160, GCD[x, y] == 20}, {x, y, 5}, Integers]
?
25 lut 03:33
Metis: Napisz czy zadziało, ja spadam

Powodzenia
25 lut 03:41
KKrzysiek: Ok, dzięki za pomoc ale niestety nie działa:
FindRoot::fdss: Search specification Integers should be a list with 1 to 5 elements.
25 lut 03:42
KKrzysiek: Spróbuje jeszcze później coś wymyśłić
25 lut 03:43
Metis: Kurde, problem jest z tymi dwoma zmiennymi.
Spróbuj jeszcze tak:
With[{x+y = 1, GCD[x, y] = 1, },
FindRoot[{x + y == 160, GCD[x, y] == 20}, {x,y, 1}]
]
25 lut 03:58
KKrzysiek: With::lvset: Local variable specification {x+y=1,GCD[x,y]=1,Null} contains x+y=1, which is an
assignment to x+y; only assignments to symbols are allowed.
25 lut 04:30